Home > Verhalen en ervaringen > Werksessie: Rollenspel in theater De Vaillant

Werksessie: Rollenspel in theater De Vaillant

HCA kwam op 25 september 2020 voor het eerst sinds het voorjaar weer binnenshuis bijeen, en wel in Cultuuranker De Vaillant.

Rollenspel in theater De Vaillant

Om zich gedegen voor te bereiden op de interviews, kwam HCA op 25 september voor het eerst sinds het voorjaar weer fysiek bijeen in Cultuuranker De Vaillant.  

Onder begeleiding van onderzoeks-journaliste, mediadocente, podcaster Zoë Papaikonomou en gewapend met individueel vooronderzoek kregen de deelnemers gelegenheid om hun interview alvast in de praktijk te oefenen, waarmee tegelijkertijd een verdiepende ervaring aan het traject werd toegevoegd.

De Vaillant stond als founding parent in 2018 aan de wieg van HCA. Samen met CultuurSchakel werden de krachten gebundeld om een Haags leer-netwerk tussen jonge cultuurprofessionals en met cultuurorganisaties op te richten.

Het eerste deel nam Zoë de deelnemers met een presentatie mee in haar veldervaringen op het gebied van diversiteit en inclusie. Oók via Zoom voor de HCA-ers op afstand. In de cultuursector is zij inmiddels geen onbekende meer, zo was zij tijdens de presentatie van de nieuwe Code Diversiteit & Inclusie november 2019 begenadigd spelleider van het grote Blunder Pim Pam Pet. Zoë hielp de HCA-ers met haar speelsheid en kennis van zaken goed op weg vaardigheid te ontwikkelen om gevoelige onderwerpen aan te snijden. De door HCA-ers van tevoren ingestuurde interview vragen werden hierin verweven om het vanaf moment 1 interactief te maken. Na het eerste gezamenlijke HCA-diner sinds voorjaar 2020 verfijnde Zoë op coachende wijze deze vragen met de deelnemers.

 

 Veel kwartjes vielen over structurering, concretisering en vooral inkorting voor een prettig interview! Maar ook het mogen toevoegen van de eigen persoonlijkheid aan het gesprek was een van de eye-openers. Je persoonlijkheid neem je immers overal mee naartoe, en het is juist het bewustzijn daarvan en hoe dit communicatie kan beïnvloeden wat ondersteunt een veilige gespreks-sfeer te creëren. Dit is een inzicht dat mooi past bij de HCA-pijlers Ervaren, Reflecteren, Verdiepen en Verbinden.

Kers op de taart was een rollenspel met een doorgewinterde fondsdirecteur. De feedback tijdens de oefening maakte rechtstreekse praktijktoepassing mogelijk en daarmee kon het geleerde nog beter beklijven.

 

Prezen we ons gelukkig dat het netwerk weer live bijeen kon komen, maar niets bleek minder waar in de aanloop naar de laatste 2 werksessies! Op beide gelegenheden was het heel spannend of en op welke manier deze doorgang konden vinden.

Updates? Check onze social kanalen
De Haagse CultuurAcademie is powered by: