Home > Verhalen en ervaringen > Werksessie: Het Nationale Theater & Vrimibo

Werksessie: Het Nationale Theater & Vrimibo

Op de middag van 19 oktober 2018 nam directeur Theater Cees Debets van Het Nationale Theater (HNT) de HCA mee in de fusie en nieuwe mindset van HNT.

Want dat er een frisse wind waait door de Koninklijke Schouwburg, is niet onopgemerkt gebleven. Die frisse wind strekt zich wat Cees Debets betreft ook uit tot een meer diverse personeelssamenstelling en het was dan ook een mooi haakje dat Remco van Rijn vertelde dat zijn talent werd herkend door HNT en hij zodoende intern werd begeleid tot huisdramaturg. In de woorden van Eric de Vroedt: 'Dat ene zetje heeft iedereen nodig'.

De HCA formuleerde het zo: 'Kijk eens met andere ogen naar de eigen werkvloer, herken (bijvoorbeeld door een oor te luister te leggen bij medewerkers) het potentieel in de organisatie zelf en bedenk welke inhoudelijke kennis moet worden bijgespijkerd. Ga dus bewuster om met talentontwikkeling en /of doorstroming in eigen huis. Dit kan in de vorm van stage of een meelooptraject. Instellingen kunnen ook kansen bieden in termen van scholing, meedenken, buddy-systeem.’ 

HNT vroeg HCA om feedback op hun voornemen om de The Nation - dé theaterhit - in reprise te nemen. De HCA zag meer in een vervolg, of een Nation die compacter zou zijn en dus makkelijker aan te bieden aan kleine zalen of op scholen. Toch, merkte een aantal HCA-ers op, stemde The Nation op een andere manier tot nadenken dan door de makers waarschijnlijk is bedoeld. Namelijk dat je je door bepaalde scènes, die door hun botheid tot veel gelach leidden, als niet witte toeschouwer buitengesloten en eenzaam voelt. De ervaring van HNT was hoe diverser het publiek, hoe minder pijnlijk. 

Remco van Rijn legde die middag vervolgens op aanschouwelijke wijze het ondoorgrondelijke vak dramaturg uit, waarna de Vrijmibo een aanvang nam. Welverdiend na een lange en enerverende dag. 

Updates? Check onze social kanalen
De Haagse CultuurAcademie is powered by: