Home > Verhalen en ervaringen > Werksessie: Community building en een wereldpre...

Werksessie: Community building en een wereldpremière op 1,5 meter afstand

Op 29 september 2020 werd HCA gastvrij ontvangen in Korzo voor een kennisdeling over het community building project "Are we there yet?" en de wereldpremière van Shakti door urban maker Shailesh Bahoran.

‘Are we there yet?’

Tot op de dag ervoor kon de voorstelling nog afgeblazen worden vanwege de overheidsmaatregelen die groepsbijeenkomsten beperkten, en daarmee dus ook culturele bezoeken. Gelukkig had het theater toestemming om haar deuren open te houden.


Deze dynamische omstandigheden leidden tot een bijzondere werksessie: hoofd MarCom Jeanine Roersma en community manager India Dans Festival Sharon Weezer dompelde vanuit hun huiskamer de deelnemers onder in de wereld van community building. Hierbij vervulde directeur Gemma Jelier met verve haar extracurriculaire rol als (technische) gespreksleider! Op de vraag hoe het theater nieuw publiek binnenhaalt, wat zich nog niet bewust is van de relevantie van het aanbod, vertelt Korzo over de inzet van universele thema’s, zoals Internationale Vrouwendag.

Een leerzaam kijkje achter de schermen. Ook kregen de deelnemers inzicten in de belangrijke verbinding tussen het theater(aanbod) en community manager voor het opbouwen van nieuw publiek, Korzo-style! De instelling handelt vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid er voor de jongere generatie te zijn. Natuurlijk speelt daarbij altijd een balans in hoeverre je als theater werkt met de input die mensen uit de stad geven.

Een inleiding geeft een voorstelling een extra dimensie; daarom waren wij zeer verheugd dat het gezelschap Illusionary Rockaz Company dit verzorgde. In deze voorstelling onderzoekt choreograaf Shailesh Bahoran de kwaliteiten van de vrouwelijke energie Shakti, die in de Indiase levensbeschouwing staat voor alles wat beweegt. Wat is de essentie van de alles voortstuwende energie? En welk spanningsveld ontstaat er tussen Shakti en diens tegenpool Shiva, de mannelijke energie die staat voor de stille gedachte?
Na de première gingen de deelnemers natuurlijk zowel met spoed, als gelukkig ook een voldaan gevoel naar huis. Vol met goede energie om gedurende oktober hun interviews in het veld te realiseren bij verschillende culturele organisaties van hun eigen voorkeur.

'Aha moment' HCA-deelnemer:
Deze sessie wierp voor mij een perspectief op hoe je als culturele organisatie met programmering kan spelen zonder je eigen identiteit te verliezen, wanneer je een community binnenlaat om samen vanuit de wensen en ideeën van deze community evenementen op te zetten.

Updates? Check onze social kanalen
De Haagse CultuurAcademie is powered by: