Home > Verhalen en ervaringen > Nieuwsbrief juli 2018

Nieuwsbrief juli 2018

De juli nieuwsbrief gemist? Je leest hem hier terug!

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief 30 juli 2018

HCA een feit


De Gemeente Den Haag bood dinsdag 19 juni in de Raadzaal van het Stadhuis haar gastvrijheid aan de officiële kick- off van de Haagse CultuurAcademie. Vijftien deelnemers van deze eerste editie -een aanstormende generatie voor wie diversiteit een gegeven is- werden na een besloten kennismaking met elkaar in Filmhuis Den Haag hartelijk ontvangen door de nieuwe wethouder van Cultuur Robert van Asten (D66) en genodigden. De wethouder liet in zijn welkomstwoord weten prijs te stellen op feedback van de HCA op het aankomende Kunstenplan.

Vervolgens ging gastspreker Kivilc─▒m Özmen nader in op het nieuwe landelijke actieplan Cultuur Creatief & Inclusief van branchevereniging Federatie Cultuur, waarna een Q&A volgde met Özmen, Harrie van der Louw (directeur Theater de Vaillant) en Chloe Neeleman (Erasmus Universiteit, onderzoeker Culturele Diversiteit Den Haag en Rotterdam).

De middag werd afgesloten met een feestelijke borrel met deelnemers, vertegenwoordiger van culturele instellingen, subsidiënten en experts die betrokken zijn bij de invulling van het programma. We danken de Gemeente Den Haag, Filmhuis Den Haag en alle aanwezigen voor hun betrokkenheid bij de kick-off van de Haagse CultuurAcademie.

Een vliegende start 

Van eind juni tot januari 2019 biedt het programma werksessies die op locatie en in samenwerking met betrokken culturele organisaties worden ontwikkeld. De expertise en leerbehoeften van de deelnemers is een belangrijke factor in de samenstelling van de werksessies.


Op deze manier ontstaat uitwisseling en een programmamix die recht doet aan het aanbod van de instellingen én aan de diversiteit van cultuur in de stad. De deelnemers bereiden zich op iedere werksessie voor door beleidsstukken en informatie over gastorganisatie, sprekers, voorstelling of tentoonstelling, in de regel gekoppeld aan voorbereidingsopdrachten.

Over Mozart, Rollmodels,
Keti-Koti en Summer of Laugh

Lucien Kembel, directeur theaters Diligentia en Pepijn, ontving de HCA op 29 juni van 17.00 uur tot laat. Hij nam de groep mee door het stijlvolle gebouw (met een herinneringsplaquette aan het concert van de jonge Mozart in de kelder!), er volgde een gesprek over Kembels loopbaan die hem via een studie rechten, muziek, Made in the Shade en MC theater naar Diligentia bracht.


Daarna volgde voor de deelnemers een voortgezette kennismaking met elkaar door de techniek van de Keti-Koti dialoogtafel, een inmiddels nieuwe traditie waarbij door het uitwisselen van persoonlijke ervaringen stil gestaan wordt bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernij verleden met witte en zwarte Nederlanders en alle kleuren daar tussen in. Bijzonder detail is dat in Diligentia de eerste vergadering van de voorstanders van afschaffing van de slavernij heeft plaatsgevonden onder voorzitterschap van Groen van Prinsterer. De avond werd afgesloten met een stand up comedy van Howard Komproe, Soundos, René van Meurs en Sjaak Bral.

Over een depot, zee op zaal en een casus

 

Adjunct-directeur Hans Buurman ontving op 11 juli de groep in de aula voor een inleiding over positie, functie en missie van het museum, waarbij de toekomst (de Escher collectie in de Amerikaanse Ambassade) niet werd overgeslagen. Daarna volgde een rondgang door het depot en een kijk achter de schermen van modetentoonstelling Femmes Fatales die pas in november te zien is. We spraken met conservator Laura Stamps die de laatste hand legde aan de tentoonstelling Aan Zee en kregen een inleiding op de tentoonstelling De Haagse School op Scheveningen.


De werksessie eindigde met een casus. Anne de Hay, strategisch adviseur en projectleider Glans en Geluk, kunst uit de wereld van de Islam, vroeg de groep terug te komen in het najaar om feedback te geven op deze tentoonstelling. Glans en Geluk wordt samengesteld uit de eigen collectie toegepaste Islamitische kunst en probeert dat op een toegankelijke manier te doen door bijdragen van schrijvers, koks en muzikanten aan deze tentoonstelling op basis van hun keuze uit die collectie.
De middag werd zomers afgesloten op het museumstrand van het Fotomuseum.  

 

Na het zomerreces


Hoewel de Haagse zomer genoeg culturele activiteiten biedt pauzeert de HCA vijf weken om begin september weer voluit te beginnen met o.a. een preview van de internationale tentoonstelling Language is the only homeland in NEST, een gesprek met HNT directeur Cees Debets en dramaturg Remco van Rijn over de impact van The Nation, een werksessie met Henk Scholten in zijn hoedanigheid als intendant van Feest aan Zee, de muzikale voorstelling Scheveningse kuren in het Zuiderstrandtheater en een werksessie in het Haags Historisch Museum.

Fijne Vakantie


Wij wensen de deelnemers, partners, Haagse culturele instellingen en allen die expertise hebben gedeeld en blijk hebben gegeven van interesse in de Haagse CultuurAcademie een voorzetting van het mooie weer met – bij voorkeur ’s nachts – af en toe een flinke regenbui.

Met vriendelijke groet, Lisa Walcott,
mede namens Harrie van de Louw en Marijn Cornelis
Updates? Check onze social kanalen
De Haagse CultuurAcademie is powered by: