Home > Verhalen en ervaringen > Nieuwsbrief december 2021

Nieuwsbrief december 2021

De december nieuwsbrief gemist? Je leest hem hier terug!

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief 20 december 2021

Gedurende het voorjaar en de zomer van 2021 zijn individuele intakegesprekken gevoerd om in september van start te kunnen gaan met een diverse groep jonge cultuurprofessionals. Afgelopen seizoen hebben zij hun horizon verbreed met verschillende rondleidingen, kijkjes achter de schermen, en voor- en tentoonstellingen. Nieuwsgierig naar hun ervaringen?


> Lees er meer over in deze Winternieuwsbrief ! <

 

Aftrap Haagse
CultuurAcademie editie 3.0

Eind september vond dan ook de aftrap met 14 kersverse HCA-ers plaats in het oerhaagse Mauritshuis met een welkomstwoord van Martine Gosselink en Femke Hameetman. Na een periode van ‘intermittent lockdowns’ stonden deze young professionals te trappelen om kennis te maken met elkaar, en met het netwerk van organisaties dat HCA inmiddels rijk is. De inmiddels traditionele, maar nog steeds originele begeleiding van Umar Mirza ondersteunde een open, vertrouwelijke kennismaking waarin gelijk al verbindingen werden gelegd.

Marijn Cornelis heette de nieuwe deelnemers namens founding parent CultuurSchakel nog eens hartelijk welkom, waarna het eindelijk tijd was voor HCA editie 2.0 om de Pluim Award uit te reiken aan directeur Lucien Kembel. Op het gebied van diversiteit en inclusie maakte theater Diligentia op de deelnemers van de vorige editie namelijk het meeste indruk. Dit werd onderstreept met de jaarlijkse award, wederom ontworpen door HCA-alumna van het eerste uur Anne Dronkers.

 

Fashion in het Kunstmuseum -
'Global Wardrobe'

De werksessie bij het Kunstmuseum bestond uit een bezoek aan 'Global Wardrobe' tijdens de Haagse Museumnacht en - de week erop - een diepgaande kijk achter de schermen van de totstandkoming. De onderlinge reflectie op de tentoonstelling maakte veel los bij de HCA-ers. Zo werd het fenomeen 'cultural appropriation' werd lustig besproken.

De inzichten konden de deelnemers bespreken tijdens deel 2 van de werksessie waar Paul Broekhoff, Jolanda van Zijl en Zaida Bouwmeester HCA tegemoet traden met een warm welkom en enthousiaste expertisedeling. Denk aan verschillende dimensies van inclusie, zoals fysiek of sociaal-economisch. En wat blijken er veel factoren van invloed te zijn op bijvoorbeeld de titelkeuze van een tentoonstelling! Deze bewustwording is van grote waarde, want als bezoeker of collega uit het veld zijn de vele facetten die de totstandkoming van een tentoonstelling rijk is, niet altijd evident. Zo wordt het oor te luister gelegd bij focusgroepen, collega’s en de Raad van Advies van het Kunstmuseum. Leuk detail: Deze kersverse Raad was vorige editie een werksessiethema! Met genoeg stof tot nadenken sloot HCA na een gezellige aftertalk de deuren van het Kunstmuseum.   

 

Amare: culturele hotspot én huis voor en door de stad?! 

Nog voor de volledige opening van Amare eind november kreeg de Haagse CultuurAcademie een kijkje in de keuken. De maquette van dit gebouw was het startpunt van een rondleiding van HCA-alumnus Mike Kokken met interessante wist-je-datjes.

Zo is een deel van Amare bedoeld als openbare ruimte, publiek toegankelijk dus voor heel de stad! Ook zagen we dat overal aan is gedacht bij het bouwen van deze culturele reus; zo zijn sommige muren schuin gebouwd om de akoestiek ten goede te komen. Dit is ook wel nodig met de vier bewoners van het gebouw, die elk hun eigen historie en signatuur hebben. In de eerste editie van HCA gingen we al met hen in
gesprek
Amare's stadsprogrammeur Joost Heijthuijsen ging tot slot met HCA in gesprek over de wens toegankelijk te zijn voor iedereen uit Den Haag; welke plannen zijn er, hoe zijn deze geëvolueerd sinds het initiële OCC
visiedocument en wat is eigenlijk haalbaar? Vanaf welk ambitieniveau is het realistisch een beroep te doen op de infrastructuur van Amare? Als afsluiting van een pittig gesprek deden we een drankje aan een van de vele gastvrije barren die Amare rijk is en kon HCA met een gevuld hoofd weer op huis aan.

 

De 'Future heroes' van Korzo en het Nederlands Danstheater

Net op tijd konden wij tijdens werksessie 3 nog genieten van een dansvoorstelling in Korzo. Jeanine Roersma en Joelle Raus ontvingen HCA hartelijk met een ontdekkingsreis door het pand. Nou ja, eigenlijk 3 verschillende panden samengevoegd, waaronder een kerk! De bijzondere details zijn nog goed zichtbaar.

Korzo en het Nederlands Danstheater (NDT) werken samen in het traject 'Here we live and now'. Hiermee stellen zij beginnend Haagse talent in staat een volgende stap op hun makerspad te zetten, met coaching die specifiek gericht is op de behoefte van de makers. Ook is dit een mooi voorbeeld van hoe de verschillende soorten publiek die beide culturele instellingen aantrekken toch samengebracht kunnen worden. Goed doordachte programmalijnen zoals 'future heroes' en ‘roots & identity’ als kader voor de medewerkers, ondersteunen een inclusieve communicatie die van groot belang is om dit te realiseren.

Als afsluiting bewonderde HCA het resultaat van dit Haagse traject in de 3 schitterende stukken die samen de voorstelling 'Here we live and now' vormden.

Zowel Korzo als het NDT, beiden oerhaags, hebben een plek in de Nederlandse culturele Basisinfrastructuur.
De ontwikkelinstellingsfunctie van Korzo en het dansgezelschap complementeren elkaar daarmee ook in een nationale context. 

 
 

Klankborden in Beeld & Geluid Den Haag


Tijdens de lunch blikte HCA terug en vooruit op het programma. Een waardevol moment in het proces om met de deelnemers uit te wisselen hoe zij dit leer-netwerkprogramma ervaren. Na het uitwisselen van positive vibes startte onze werksessie met zakelijk directeur Sarah Jane Earle.

Als inleiding een tour door het mediamuseum, waarbij het interactieve karakter in het oog springt. Bezoekers worden vooral via het doen naar het denken geleid! Sarah Jane trakteerde HCA op historische feiten over de start van het gebouw als 19e eeuws warenhuis. We eindigden op de verdieping gewijd aan Haagse iconen, waar je zelfs je Haagse accent kan oefenen!

In het tweede deel bedachten de deelnemers in subgroepen contextprogrammering rondom de tentoonstellingen; voor elk wat wils, want per verdieping is er een hoofdthema. De hamvraag was hoe een brug te slaan tussen deze tentoonstelling en een zelfgekozen publiek. Met de mogelijkheid om in het proces te sparren met Sarah-Jane en Tjeerd de Boer (hoofd programmering & ontwikkeling). 
Tijdens de afsluitende pitch deelden de HCA-ers hun professionele invalshoek, waar Beeld en Geluid feedback op gaf en frisse inspiratie uit kon putten. Een mooie klankbordmiddag over en weer dus!

 
🙏🏽Wat een waardevol eerste deel van de programmering was dit weer! HCA is dankbaar voor de ervaringen en mogelijkheden binnen de beperkende maatregelen. Wij wensen al onze collega’s in het veld veel sterkte en veerkracht toe, en hopen van harte dat onze mooie sector in 2022 kunst en cultuur spoedig weer live met publiek kan delen  
Updates? Check onze social kanalen
De Haagse CultuurAcademie is powered by: